Cfare mund te ndodhe kur spektatoret nuk reagojne?

Shembull

Spektatorët mund të ndikojnë shumë në vendet e punës ku ushtrohet dhuna psikologjike (edhe në shkollë). Dhunuesit janë frikacakë. Nëse ata nuhasin se dikush tjetër përveç shënjestrës mund t’i zbulojë, ata zhduken me bishtin ndër shalë. Megjithatë, dhunuesit janë tmerrësisht shumë hakmarrës dhe do të bëjnë gjithçka kanë në dorë për të shkatërruar këdo që mund të shikojë përmes maskës së tyre. Në raste shumë të rralla ndodh që të mund të marrësh informacion nga një dëshmitar, që do të të ndihmojë, por që e bën këtë gjë fshehurazi nga frika e ndëshkimit ose nga frika se mund të kthehet edhe vetë në shënjestër.

Frika nga një dhunues shef, apo frika nga dikush që ndodhet në një post më të lartë se ty është një nga arsyet kryesore pse njerëzi nuk ngrenë zë. Rezultati mund të jetë edhe vdekje. Më 8 dhjetor 1999, Olivia Barker, shkroi në gazetën USA Today një artikull me titull "4 studime, të cilat kanë si qëllim uljen dhe zgjidhjen e gabimeve mjekësore". Në artikull thuhej se nga zbulimet e Institutit të Mjekësisë në SHBA rezultonte që 98.000 njerëz vdisnin çdo vit nga gabime mjekësore. Në shumicën e rasteve punonjësit me grada më të ulëta e shikonin gabimin që kryhej por kishin frikë ta thoshin këtë gjë. Dhuna nga

Mungesa e iniciativës nga pilotët e dytë apo nga inxhinierët për të kundërshtuar veprime të pasakta dhe të rrezikshme të pilotëve, ka qenë një faktor i rëndësishëm në shumë incidente të rënda ajrore, përfshi edhe rastin e linjës BEA Trident, e cila u përplas në Londër, të dielën më 8 qershor 1972, gjithashtu edhe aksidentin më të rëndë në historinë e aksidenteve ajrore, i cili ndodhi në aeroportin Los Rodeos, në ishujt Kanarinë, të dielën, më 27 mars 1977. Në rastin e parë, gjendja jo normale e zemrës së Kapitenit Ki dhe sjellja e tij e tepruar imponuese (mendohet që këto të dyja të kenë lidhje) rezultoi në bërjen e një sërë gabimesh gjatë ngritjes nga aeroporti i Hithrout, të cilat ekuipazhi i aeroplanit ose nuk kishte mundësi, ose nuk desh nxirrte në pah dhe t’i ndreqte.

Në rastin e dytë, dy aeroplanë reaktiv Xhumbo (KLM Boeing 747 PH-BUF dhe Pan American Boeing 747, N736PA) u përplasën në pistë, pasi kapiteni me grada më të larta i KLM-së Xhakob Van Zanten filloi ngritjen pa marrë leje nga kulla e kontrollit të trafikut. Mjegulla, komunikimi i pa qartë radio, padurimi i kapiteni Van Zanten për t’u ngritur (që të kthehej në shtëpi pa e kaluar orarin syrtar të punës) dhe ngurrimi i pilotit të dytë dhe i inxhinierit të fluturimit për të vënë në dyshim dhe sidomos për të anuluar vendimin e kapitenit, kontribuuan në vdekjen 583 pasagjerëve. Si pasojë, trajnimi i pilotëve u ndryshua me futjen e metodës BUK (Mbështetja e Udhëheqjes së Kabinës) nëpërmjet së cilës ekuipazhi i kabinës punonte si grup dhe jo me hierarki të tepruar.

Sot problemi kryesor në industrinë e linjave ajrore (dhe gjetiu) është dhuna psikologjike e ushtruar nga menaxherë jo operativë (menaxherë financiarë që nuk kanë lidhje me veprimet teknike), qëllimi i të cilëve është vetëm rritja e fitimeve të kompanisë. Pikëpamjet dhe nevojat e pilotëve, qëllimi i të cilëve është siguria dhe detyrimet ligjore, nuk merren parasysh, nënvlerësohen ose refuzohen. Kur fitimet dhe siguria bien në kundërshtim me njëra tjetrën, sidomos në industrinë e transportit, janë fitimet ato që marrin rëndësi më të madhe, sidomos në kohë të vështira ekonomike. Kështu sistemi i sigurisë gërryhet. Pilotët që ngrenë çështje të sigurisë, shpesh e gjejnë veten kundër kompanisë, për të cilën punojnë. Kërcënohen me shkarkim nga puna për shkak se ulin reputacionin e kompanisë.

Comments