Pse mua?‎ > ‎

Ngjarje që shkaktojnë fillimin e "dhunës psikologjike"

Dhuna fillon menjëherë pas këtyre ngjarjeve:

 • Shënjestra e mëparshme largohet
 • Riorganizim
 • Një menaxher i ri vjen në detyrë
 • Rendimenti yt bie në sy, tërheq vëmendjen e dikujt, krahasohet me rendimentin e ulët të dhunuesit. Sa më shumë që rendimenti yt lartë nxjerr në pah rendimentin e ulët të dhunuesit, aq më i pasigurt bëhet dhunuesi.
 • Popullariteti yt nxjerr në plan të dytë popullaritetin e dhunuesit (kjo ndodh zakonisht me femrat). Dhunuesi është emocionalisht i papjekur, prandaj ai kërkon gjithmonë vëmendje.
 • Shfaqje e hapur e pëlqimit, respektit, ose besimit nga ana e kolegëve.
 • Refuzon që të zbatosh një urdhër, i cili bie në kundërshtim me rregulloren, procedurat, ose është i paligjshëm.
 • Del në mbrojtje të një kolegu, i cili po dhunohet. Është e sigurt që pas kësaj vjen radha jote. Shpesh ndodh që dhunuesi e lë shënjestrën e parë dhe të kthehet ty.
 • Nxjerr në pah paaftësinë, praktikat e këqija, mashtrimin, paligjshmërinë, mos respektimin e procedurave, mosrespektimin e rregullores së shëndetit, sigurisë, etj.
 • Pëson dëmtime, nga puna, ose jo.
 • Sfidon statuskuo - në (rendin e vendosur), veçanërisht në mënyrë të paqëllimshme.
 • Vlerësohesh për arritjet e tua, p.sh. fiton çmim, ose afirmohesh publikisht.
 • Ngrihesh në detyrë.

Comments